Per your request, the following are the regulations for temporary political signs in the Village
of Beach Park per our office's understanding of the Village Sign Ordinance and other
applicable State statutes. [t may be advisable to review these regulations with the Village
Attorney for considerations of recent case law or court rulings of which we may be unaware.

1. Size and Quantity: The Village Sign Ordinance places no restriction on the size and
quantity of temporary political signs that may be displayed on any property in any
zoning district, except to the extent they may not present a clear safety concern (i.e.
obstruct driver vision, obstruct a doorway, present a fire hazard, etc.) (15.24.140.K).

2. On Residential Properties:

Per State statutes and the Village Sign Ordinance, temporary political signs may be
displayed on a residential property with the consent of a property owner without a
time limit (65 ILCS 5/11-13-1 - PA 096-0904 & 15.24.140.K).

3. On Commetrcial and Industrial Properties:

Per the Village Sign Ordinance, temporary political signs may be displayed on a
commercial or industrial property withthe consent of a praperty owner for a period of
not more than thirty (30) days before and five (5) days after an ¢lection (15.24.140.K).

4. On Public Properties (Excluding R.O.W.s): Per the Village Sign Ordinance,
temporary political signs may be displayed on a public property with the consent of a
property owner for a period of not more than thirty (30) days before and five (5) days
after an election (15.24.140.K). To our knowledge, the Village has not actively
enforced in the past requiring consent from the Village for the posting of temp orary
political signs at the Village Hall and its other properties. The Village may wish to
adopt an official policy with respect to allowing the posting of signs on its properties.
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5. In Rights-Of-Way (R.O.W.s): Per the Village Sign Ordinance, no signs, including
temporary political signs, may encroach upon, over, or across any public street, alley,
sidewalk, parkway or park, or right-of-way (15.24.130.F). No signs, including
temporary political signs, may be attached to a tree in any public right of way, utility
pole, light, street sign, or signal standard or traffic signaling equipment (15.24.130.C).
No signs, includin g temporary political signs, may be posted that obstruct the free and
clear vision of the driver of any vehicle on a public street, private drive, or parking
area (15.24.130.G).

6. Near a Polling Place: Per State statute, no political signs may be placed within 100

feet of each entrance to a polling place room (polling room) on election day while the
polls remain open (10 ILCS 5/7-41).

Note, this memo only outlines the conditions for temporary political signs. If a permanent
sign structure is proposed (i.e. it requires a building permit due to its structural supports,
electrical connections, etc.), a building permit review process may be required.

Cc: Village Attorney JY 19051RC-F
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15.24.140: EXEMPT SIGNS:
The following signs are permitted for the following uses and purposes without a permit;

provided, that all conditions and restrictions of this section and of section 15.24.130 of this
chapter are satisfied:

A. Address identification signs shall be required on all premises, and while a sign permit is not
required in these instances, the signs shall be subject to the following:

1. The total sign area for any wall or ground sign shall not exceed two (2) square feet per
sign face.

2. The sign shall include only the address and name of the occupant or business
establishment.

3. Wall signs must be flat against the building.
4. No sign shall project beyond the property line.
5. Additional signage for address identification signs including home occupations is

permitted; however, these signs and conditions are not exempt signs and a sign permit is
required. See sections 15.24.160 and 15.24.170 of this chapter.

B. In the agricultural, estate and suburban estate zones, one sign not more than twenty four
(24) square feet in area is allowed pertaining to the sale of agricultural products raised on
the premises.

C. "For sale", "for rent", and "garage sale" signs shall be subject to the following:

1. There shall be not more than one such sign per zoning lot; except, that on a corner lot
two (2) signs, one facing each street, shall be permitted.

2. No single sign face shall exceed six (6) square feet.

3. Not more than two (2) sign faces are permitted per sign.

4. No freestanding sigﬁ shall be located higher than six feet (6') above established grade.
5. No sign shall project beyond the property line.

6. No sign shall be internally illuminated or include external lights as a specific part of the
sign.

7. "For sale" and "for rent" signs shall be removed within seven (7) days after the sale or

lease has been accomplished. Labels or messages indicating that the property has been
sold or leased are permitted; however, the total "for sale" or "for rent" sign and "sold" or

http://www.sterlingcodiﬁers.com/codebook/getB00kData.php?id=&section_id=l 88821&... 10/23/2009
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"leased" designation shall be removed within seven (7) days after the "sold" or "leased"
designation has been added. See also section 15.24.100 of this chapter.

8. "Garage sale" signs may be displayed only one day before and on the day or days of the
sale.

9. Directional signs not to exceed one foot by three feet (1' x 3') are allowed. Such
directional signs may be located at a street right of way line, but in no case may such
signs be located in the right of way of any public street or highway. Directional signs may
be displayed only on the day or days of the garage sale, real estate open house or
permitted special event.

D. Traffic and parking signs shall be subject to the following:

1. Signs designating parking areas for four (4) or more parking spaces are limited to one
sign for each primary exit or entrance and one sign indicating conditions of use.

2. No single sign face shall exceed four and one-half (4112) équare feet.

3. Not more than two (2) sign faces are permitted per sign.

4. The sign shall include only directional or parking information such as the words "enter" or
"exit" and shall not include any commercial information such as the pricing, products,

company logos or similar words or graphics.

5. The maximum height above established grade shali not exceed thirty inches (30") but
shall not interfere with visibility for on site or off site traffic circulation.

6. No sign shall project beyond the property line.

E. Memorial or building dedication signs shall be subject to the following:
1. The sign shall include only the date of construction and name of the building.

2. The sign shall be inlaid so as to be an integral part of the structure, cut into stone or
masonry or be a permanently affixed plaque of bronze or aluminum.

3. The sign shall not exceed four (4) square feet.

F. Church bulletins and signs for public or quasi-public buildings, and civic organizations, shall
be subject to the following:

1. Area And Number: There shall be not more than one such sign per zoning lot or lots
having a single use; except, that on a corner lot two (2) signs, one facing each street,
shall be permitted. No signs shall exceed sixteen (16} square feet in area nor be closer

than eight feet (8') to any other lot.

http://www.sterlingcodifiers.com/codebook/getBookData.php?id=&section_id=188821&... 10/23/2009
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2. Height: No sign shall project higher than one story or ten feet (10') above curb level.

3. Projection: No sign shall project beyond the property line.

G. Signs of a noncommercial nature and erected in the public interest by or on the order of a
public official, such as safety signs, legal notices, danger signs, trespassing signs, traffic
signs, memorial plaques, signs of historical interest and other similar signs.

H. "No trespassing” and "no dumping" signs are not to exceed four (4) square feet in area.

. Decorations on private property clearly incidental and customary, and commonly associated
with national, local or religious holidays; provided, that they shall be displayed for a period
of not more than ninety (90) days for each holiday.

J. Window promotional signs shall be permitted interior to a glass show window and shall be in
addition to all other authorized signs; provided, that not more than fifty percent (50%) of the
window area shall be covered by such signs; and provided, that no violations are created
with the village building code.

K. Temporary political signs shall be allowed as exempt signs for a period of not more than
thirty (30) days before and five (5) days after an election. (Ord. 1996-0-20 art. 5)
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